Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

επίκαιρο κείμενο για τους εκπαιδευτικούς

 του Δημ. Γιατζόγλου

Εμφανίστηκε σήμερα στο διαδίκτυο μια πρωτοβουλία που δεν πρέπει να την αγνοήσουμε : 
"Οι εθελοντές επιτηρητές για τις Πανελλαδικές". 
Άνθρωποι δηλαδή που προσφέρονται να πάρουν τη θέση των απεργών εκπαιδευτικών ως επιτηρητές των εξετάσεων, προκειμένου -προφανώς- να απαντηθεί στην πράξη η ανευθυνότητα της γνωστής συντεχνίας, που βάζει τα ιδιοτελή της συμφέροντα πάνω από το γενικό καλό του κοινωνικού συνόλου.

Θα μπορούσε ίσως κανείς να το προσπεράσει, ως ευτράπελη εκδήλωση αυτού του υψηλού πνεύματος ευαισθησίας που χαρακτηρίζει τους αντιλαικιστές κάθε είδους. Ή ως αναβίωση παραδόσεων ανάλογου είδους, όπως ο προσκοπισμός, η εθνοφυλακή ή ο στρατός της σωτηρίας.
Μόνο που τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Σκεφθείτε ας πούμε τη συνέχεια : Αν μέσα στο καλοκαίρι, για παράδειγμα, απεργήσουν οι εργαζόμενοι στην ακτοπλοΐα θα μπορούσαν, προκειμένου να μην πληγεί ο τουρισμός, να αναλάβουν να κινήσουν τα πλοία οι ιδιοκτήτες θαλαμηγών, κότερων και άλλων θαλασσίων σκαφών. Αν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αποφασίσουν να απεργήσουν, θα έσπευδαν ίσως μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων να προστατεύσουν την απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγής και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας και πάει λέγοντας.
Μόνο που αυτό δεν είναι έκφραση ευαισθησίας και αλληλεγγύης. Αυτό είναι κυνική προσυπογραφή του δόγματος του κοινωνικού αυτοματισμού για να πούμε τα πράγματα με τ' ονομά τους. Και μια απροκάλυπτη απόπειρα να νομιμοποιηθεί στην κοινωνική συνείδηση, με ψευδώνυμο, η "εθελοντική" συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών.
Είναι εντέλει η αποδοχή του μοντέλου της "δημοκρατίας υπό όρους", όπως την αντιλαμβάνονται οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου.
Είναι η συμπληρωματική πρακτική των επιστρατεύσεων, των νομοθετικών πραξικοπημάτων στη βουλή και του ολιγαρχικού αυταρχισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.