Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΣΟ ΠΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ << NEA>> ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ

του Παναγιώτη Ερμείδη



Με περιέργεια ξεκίνησα να διαβάσω τις προγραμματικές θέσεις και το «μακρόπνοο» σχέδιο του αντιπεριφερειαρχη κ Τσαμασλη .Δυστυχώς πολύ γρήγορα διαπίστωσα ότι το νέο έγκειται σε χιλιοειπωμένες θέσεις χωρίς ίχνος αυτοκριτικής η έστω ενός μικρού απολογισμού του ιδίου και της διοίκησης που μετείχε .Παράλληλα όχι μόνο δεν κομίζει κάτι νέο ,αλλά επαναλαμβάνει ,μάλιστα χωρίς καμουφλάζ ,παλιές φθαρμένες και αποκρουστικές για την κοινωνία και τους ανθρώπους της , «ιδέες» και «προτάσεις» .

Επειδή πιστεύω πως ότι έχουμε να πούμε, πρέπει να το λέμε δημόσια εξηγώ:

1 .Έπρεπε ναι η όχι ένας αιρετός που μετείχε και μάλιστα σε καίρια πόστα στις διοικήσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας των τελευταίων 11 χρόνων να πει κάτι για τις ευθύνες του για αυτά που δεν έγιναν στον τόπο αυτό ;Ποιανού ευθύνη είναι, ήταν ο δρόμος για τη Θεσσαλονίκη; Ποιανού ευθύνη ήταν ο δρόμος για τη Μηχανιωνα; Ποιου ευθύνη ήταν το ζήτημα της συγκοινωνίας ; Ποιος είχε την ευθύνη για την τουριστική προβολή του νομού και της περιφέρειας; Ποιος ,ποιοι σταμάτησαν τη συζήτηση για τα σταθερά μέσα μεταφοράς και περιόρισαν τη συζήτηση στα ΙΧ ; Κύριε-οι υποψήφιοι ,θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι και οι χορτοφάγοι δεν τρώνε σανό ,πολύ περισσότερο οι παμφάγοι .

2 Γάνωσε το στόμα μας να μιλά για τη θαλάσσια συγκοινωνία. Και έρχεται ο κος Τσαμασλης να μας πει για μια μελέτη 1.000.000 ευρώ .Αφεριμ .ΑΚΟΜΗ μια μελέτη, και να καπάκι , η πιλοτική εφαρμογή ,και μάλιστα εγκεκριμένη. Τώρα το ότι αυτή έγινε πριν 11 και πλέον χρόνια δεν έχει σημασία. Κάποιοι μπορεί να μη θυμούνται καν .Πάλι λοιπόν πιλοτική εφαρμογή. Μήπως έχει σχέση με εκείνο τον «επενδυτή» που όταν τον ρώτησαν για οικονομικά στοιχεία της «επένδυσης» μας έβρισε και το έβαλε στα πόδια;

3 Για να συμπληρώσει την επανάληψη ανέφερε ξανά μανά για μαρίνες(βλέπετε η διοίκηση Ψωμιαδη –Τζιτζικωστα μας γέμισε μαρίνες, στο Σταυρό, στην Πιερία, στο μέγαρο μουσικής, στη Χαλκιδική κλπ κλπ).Από το τάξιμο δεν έπαθε κανείς, τίποτε .Διαβάσαμε για ενυδρείο ,για θαλάσσιο ύφαλο .Δυστυχώς ΔΕΝ ακούσαμε για τη ρύπανση στο Θερμαϊκό, για τη μελέτη Φυτιανου , για το ίζημα στο βυθό .Δυστυχώς ΔΕΝ ακούσαμε για το διάδρομο προσαπωγειωσης και την καταστροφή των ακτών μας .Δυστυχώς ΔΕΝ ακούσαμε για τη μελέτη Χυδιρογλου και την αξιοποίηση ναυαγίων στον κόλπο .Δεν ακούσαμε, γιατί για όλα τα παραπάνω κάποιοι έχουν ευθύνες και είναι τεράστιες.

4 Μάθαμε πως η παιδεία θα είναι στις προτεραιότητες του .Όχι όμως σαν δικαίωμα ,άλλα σαν αποτέλεσμα χορηγιών .Σε ένα τόπο καταγωγής καπεταναίων θαλασσοδαρμένων ,η επιμόρφωση καπεταναίων δεν είναι υποχρέωση της πολιτείας αλλά των χορηγών .Θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω «το χάσιμο 6 χρόνων» με τη φράση ,κύριε στην κυβέρνηση για τα παράπονα σας .

5 H πρόταση για την προώθηση του τουρισμού και των αγροτικών προϊόντων γίνεται μόνο από υποψηφίους δημάρχους ,και δεν αφορά επ ουδενι νομαρχιακές και περιφερειακές αρχές; Οι συμπολίτες μας που άκουσαν για πιστοποίηση του τσίπουρο ,για δρόμους του κρασιού να τα ξεχάσουν .Θα πάμε να ξαναστήσουμε συμφωνα με τα λεγομενα του κου αντιπερειφερειαρχη ένα αρρωστημένο μοντέλο που τόσο ταλαιπώρησε την παραγωγή και τον τουρισμό .Αυτή είναι η πρόταση σας; Ευχαριστώ δεν θα πάρουμε .

6 Ακούσαμε με έκπληξη για την υπεραξία ακίνητης περιουσίας .Διαπίστωσα ότι είναι καλό να ζεις σε φανταστικό κόσμο όπου οι κακές λέξεις ,μνημόνια ,κρίση, απούλητα διαμερίσματα ,ανεργία, άστεγοι, υπερφορολογηση, δεν υπάρχουν .Αντίθετα ένοιωσα να με διαπερνά ρίγος γιατί από τις εξαγγελίες κατάλαβα πόσο κοντά είμαστε στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, ΤΟΣΟ της ακίνητης περιουσίας (που θα δοθεί δωρεάν στους «επενδυτές»)ΟΣΟ και του φυσικού πλούτου ( βλέπε φυσικό αέριο )όπου «δεν πρέπει να προσδοκάμε αυταπάτες για δημοτική συμμετοχή».

7 Δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε όμως, ειδικά οι νέοι άνεργοι επιστήμονες .Για αυτούς υπάρχει λύση κατά τον κο Τσαμασλη .Η επανάληψη της πρότασης Δούκα .Θα δουλεύουν και δεν θα πληρώνονται ,για να διατηρούν επαφή με την αγορά εργασίας .Θα λαμβάνουν «στοιχειώδη αποζημίωση» ,για την εθελοντική επιστημονική εργασία ,οι άνεργοι μηχανικοί που θα κάνουν μελέτες ( που θα έχουν αμφίβολη αποτελεσματικότητα) . Οι δε γιατροί που σπουδάζουν μέχρι τα τριάντα φεύγα ,θα λύσουν το πρόβλημα τους με την εθελοντική επιστημονική εργασία και θα τους καλύψει με «συμβολή δωρητών και χορηγών» .Με τα παραπάνω μας περιέγραψε με λίγα λόγια την πολιτική που θέλουν για τους νέους τα μνημόνια και η νεοφιλελεύθερη ελίτ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ .Καλύτερα να πάτε εσείς και οι όμοιοι σας στην ανεργία και μείς μαζί με τα νέα παιδιά ,τους νέους επιστήμονες να στήσουμε τον καινούριο κόσμο ,τον κόσμο του δικαίου ,με ένα εθνικό σύστημα υγείας που θα βλέπει τους πολίτες όχι σαν βάρος αλλά σαν ανθρώπους .
8 Τέλος μου έκανε χειρίστη εντύπωση γιατί στον κόσμο που φαντάζεται για τον τόπο του ο κος Τσαμασλης ΔΕΝ υπάρχει κουβέντα για την κατάσταση της Αυτοδιοίκησης .Της Αυτοδιοίκησης που της κουτσούρεψαν τη χρηματοδότηση ,που είναι σε φάση ένταξης στην εντατική .Της Αυτοδιοίκησης που την κατάργησαν, βάζοντας την στο παρατηρητήριο ,που της βαλαν επιτροπεία . Είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω πως δεν μπορεί να γίνει μέρος της λύσης κάποιος που επικαλείται προτάσεις που δημιούργησαν το πρόβλημα, πολύ περισσότερο όταν αυτός ο ίδιος είναι μέρος του συστήματος που υλοποίησε μια προβληματική πολιτική αδιαμαρτύρητα . Δεν μπορεί να γίνει μέρος μιας νέας Αυτοδιοίκησης .Της Αυτοδιοίκησης που είναι κάστρο ελπίδας του πολίτη ,του πολίτη που δημιουργεί , που στηρίζει το συνάνθρωπο του ,που υπερασπίζει τη δημοκρατία ,την αποκέντρωση και τη δημόσια περιουσία ,που αποζητά διαφάνεια και χρηστή διαχείριση ,που θέλει νέα πρόσωπα και όχι επαγγελματίες της πολιτικής .

ΥΓ Πολύ άσχημη εντύπωση μου έκανε , η πρόσκληση για την εκδήλωση σας ,γιατί έγινε με έγγραφο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας .Πιστεύω πως είναι ένα λάθος των συνεργατών σας .Τον έλεγχο του, τον έχουν τα αρμόδια όργανα στα πόδια των οποίων δεν θέλω να εμπλακώ .

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΡΜΕΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.