Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Γ. Δραγασάκης: Χωρίς μείωση της ανεργίας κανένα ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο

Προτεραιότητα στο ασφαλιστικό αποτελεί η προστασία των πιο αδύναμων, μέσα από εξορθολογισμό του συστήματος με αίσθημα αλληλεγγύης, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ υπογράμμισε ότι χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο.
Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για δύο επιλογές που έχουμε ως κοινωνία, σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό: είτε θα συνεχιστούν οι μικροαλλαγές σε ένα μη βιώσιμο
σύστημα, είτε θα  γίνει ένας νέος ολοκληρωμένος σχεδιασμός.
Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, επιλέγει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό κι εξετάζει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές ώστε το σύστημα να είναι βιώσιμο και δίκαιο, αν και χαρακτήρισε δύσκολη τη συγκεκριμένη επιλογή.
Αναφερόμενος στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών έκανε λόγο για μελέτη με προτάσεις και φάνηκε αρνητικός για την υιοθέτηση ενός μοντέλου για το ασφαλιστικό, όπως αυτό της Νέας Ζηλανδίας. Όπως ανέφερε όμως, θα μπορούσε να εξεταστεί το μοντέλο της Σουηδίας, αν και έχει αρνητικά. Παράλληλα εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν περικοπές σε όσους το έχουν ανάγκη.
Ερωτηθείς για το όριο, πάνω από το οποίο κανείς θεωρείται «πλούσιος», τόνισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για πλούσιους συνταξιούχους. Όπως εξήγησε, όταν μιλάμε για πλούτο πρέπει να εξετάσουμε συσσωρευμένα την περιουσία που έχει κάποιος και όχι το εισόδημα. Κύριο μέλημα, συνέχισε ο κ. Δραγασάκης, είναι να γίνει το σύστημα βιώσιμο με εγγυημένη τη σύνταξη και με αναδιανεμητικό χαρακτήρα.
Σε ό,τι αφορά τα πόθεν έσχες, τόνισε ότι η ορθή λειτουργία των αρμόδιων θεσμών διασφαλίζει την απόδειξη της αλήθεια. Όπως εκτίμησε, σωστά τα ΜΜΕ είναι ευαίσθητα σε ζητήματα διαφάνειας, αλλά όπως είπε, πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι και στη λειτουργία των θεσμών.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τόνισε ότι μέσα στο χρόνο πρέπει να ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η θετική αξιολόγηση θα δώσουν την ώθηση για την ανάκαμψη, ώστε μέσα στο 2016 να επιτευχθεί ανάπτυξη, εκτίμησε εν συνεχεία.
Όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση δεν θέλει μεγέθυνση στη βάση του παλιού μοντέλου αλλά εδραίωση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος για να μείνει οριστικά πίσω η κρίση. «Η επιχειρηματικότητα που έβγαζε κέρδος στην Ελλάδα, δανειζόταν στην Ελλάδα και μετέφερε τις καταθέσεις στο εξωτερικό έχει τελειώσει», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.