Τις τελευταίες ημέρες γίνονται συνεχείς αναφορές για το Σ.Δ.Ο.Ε. με επιχειρήματα:
1. Ότι το Σ.Δ.Ο.Ε. «διαλύεται» με την μεταφορά 500 ελεγκτών στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
2. Ότι θα μείνουν ανέλεγκτες 38.000 υποθέσεις που διαχειρίζεται το Σ.Δ.Ο.Ε. σήμερα και αφορούν κορυφαίες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς της τελευταίας 15ετίας.
3. Ότι εκχωρούνται οι δύο κύριες αρμοδιότητες του (δηλαδή ο έλεγχος φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων) στην Γ.Γ.Δ.Ε..
4. Ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.
Για όλα αυτά ισχύουν τα ακόλουθα :
1. Μεταφέρονται 500 υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αλλά οι οργανικές θέσεις του Σ.Δ.Ο.Ε. πανελλαδικά παραμένουν 850.
2. Σύμφωνα και με την ομιλία του Αν. Υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν υπάρχει περίπτωση να μην ελεγχθούν οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, διαφθοράς και σοβαρού οικονομικού εγκλήματος του παρελθόντος.
3. Το Σ.Δ.Ο.Ε. μπορεί άμεσα να δραστηριοποιηθεί σε αντικείμενα όπως οι έλεγχοι σε θέματα διαφθοράς, η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, ο έλεγχος κοινοτικών και εθνικών επιδοτήσεων, η προστασία του εθνικού και κοινοτικού προϋπολογισμού, ο έλεγχος των κρατικών προμηθειών, η πειρατεία στο διαδίκτυο, η προστασία εσόδων από την δημόσια περιουσία.
4. Οι αλλαγές αυτές δεν αποτελούν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αλλά επιτακτική ανάγκη στο πλαίσιο της συμφωνία με τους θεσμούς. Ουσιαστικά υλοποιούνται αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί με ευρεία αποδοχή της Βουλής (222 βουλευτές) κατά την ψήφιση του νόμου της συμφωνίας ν.4336/2015. Αποτελεί και μία από τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών κατά την 17ώρη τελική διαπραγμάτευση.
5. Η σύνταξη πληροφοριακών δελτίων (για υποθέσεις φοροδιαφυγής) από το Σ.Δ.Ο.Ε. είναι κάτι που θεωρεί μη λειτουργικό η κυβέρνηση αλλά αποτελεί υποχρέωση της από την συμφωνία με τους θεσμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.