Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Γιατί είναι σημαντικό να ψηφίζει ο 17αρης - Του Ιάσονα Σχινά Παπαδόπουλου

Ο νέος εκλογικός νόμος έρχεται να αλλάξει το πολιτικό τοπίο της χώρας και σίγουρα αποτελεί μία ένεση δημοκρατίας σε ένα πολιτικό σύστημα που κινείται σε μία σφαίρα διαρκούς απαξίωσης και φθοράς. Τόσο ο αναλογικός χαρακτήρας του νέου νόμου, όσο και η κατάργηση του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα αποτελούν διαχρονικά αιτήματα της Αριστεράς.
Η συγκεκριμένη όμως αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία εμπεριέχει και την επέκταση της ψήφου για τους νέους και τις νέες που είναι δεκαεπτά ετών. Εδώ και πολλά χρόνια, ειδικότερα την περίοδο της κρίσης, η πολιτική έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα και στη σκέψη των νέων ανθρώπων, την ίδια στιγμή που το ελληνικό εκλογικό σώμα είναι αρκετά γερασμένο. Ένα τέτοιο μέτρο απελευθερώνει νέες δυναμικές αφού βάζει στο πολιτικό παιχνίδι χιλιάδες νέους και νέες, δίνοντας τους την δυνατότητα να αποφασίζουν εκείνοι για το μέλλον τους.
Είναι αν μη τι άλλο άδικο, ένας νέος 17 ετών ο οποίος είναι υποχρεωμένος να διαβάζει πάρα πολλές ώρες κάθε μέρα, να πνίγεται στον ανταγωνισμό των πανελλαδικών, να μη θεωρείται αρκετά «ώριμος» για να αποφασίζει για το πώς θέλει ο ίδιος να οργανώσει τη ζωή του.
Ζούμε σε μία περίοδο όπου οι νέοι και οι νέες δέχονται καθημερινά έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, δεδομένων και γνώσης που τους επιτρέπει να διαμορφώσουν μία σφαιρική άποψη για την πορεία των πραγμάτων. Η επέκταση της ψήφου στα 17 είναι μία δημοκρατική τομή. Το δικαίωμα του εκλέγειν αναβαθμίζει την πολιτική συμμετοχή και δράση τους. Από ‘δω και στο εξής, με τον νέο εκλογικό νόμο περισσότεροι νέοι άνθρωποι, τμήμα μιας γενιάς που έχει χαρακτηριστεί κατά περιόδους ως χαμένη γενιά, μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, πια, και μέσω της ψήφου τους. Το κρίσιμο επίδικο λοιπόν, σε μία περίοδο όπου τα πάντα αλλάζουν γύρω μας, είναι πως όλοι εκείνοι και εκείνες που βλέπουν ένα μέλλον αβέβαιο, να επιλέξουν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων αντί να επαναλάβουν τα λάθη των προηγούμενων γενεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.